Vastzitten in je gedachten I De Schommelplek
52665
post-template-default,single,single-post,postid-52665,single-format-standard,vcwb,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-1.4,smooth_scroll,wpb-js-composer js-comp-ver-4.5.3,vc_responsive

Zit je vast in je gedachten?

 

Laat de volgende zin eens door je hoofd gaan:

Ik ben niet mijn gedachten.

 

Zo, ik ben heel benieuwd. Wat gebeurt er met je? Grote kans dat je door het denken over je denken behoorlijk heen en weer geslingerd wordt. Want wat kun je geleefd worden door je gedachten en wat is je verstand ongelofelijk vindingrijk om bovenstaande zin meteen weer van tafel te schuiven. Hup van de hak, weer naar de volgende tak.

 

Herkenbaar?

Is het in jouw hoofd ook vaak een drukte van belang? Waar lijkt het bij jou op? Op de HEMA op zaterdagmiddag of ken je misschien de musical Soldaat van Oranje? Terwijl je nog net op je stoel blijft zitten, raast het decor al weer door naar de volgende scène. Je zit er middenin, het neemt je mee en vooral het overkomt je.

 

Vastzitten

Gedachten komen en gaan, het hoort bij ons, net zoals je haren groeien of dat je nu echt honger hebt. Maar wat als die gedachten telkens weer voor een opstopping zorgen in je hoofd? Je voelt je wellicht vaak rennen als een kip zonder kop. Maar is het niet eerder dat je een kop zonder kip geworden bent? Je blijft maar piekeren en je zit als het ware vast in je eigen gedachten. Je zit in je hoofd. Wat je voelt, dat komt later wel of misschien sla je dat voor het gemak even over.

 

Voice-over

In je hoofd zitten, heeft wel een bijzondere bijwerking: je hebt je eigen voice-over. Je kent het wel, dat stemmetje bij televisieprogramma’s zoals bijvoorbeeld Een Dubbeltje Op Zijn Kant. Het is niet de presentator, maar die onzichtbare vriend die alles van commentaar voorziet en alsmaar herhaalt, wat er voor het reclameblok ook al minstens twee keer gezegd is. Die voice-over hebben we zelf vaak ook. Voortdurend krijg je commentaar bij alles wat je doet of zegt. En geloof me, dat is vast niet altijd even opbeurend en opbouwend of wel?

 

Nog een detail

Ik kom nu meteen bij een ander misschien niet altijd bekend detail: gedachten bepalen hoe jij je voelt. Stel je eens voor, je moet jezelf spontaan even voorstellen aan een groep nieuwe collega’s. Je doet je best, maar een beetje gestuntel is het ook. Interessant is wat jouw voice-over nu gaat doen.

 

Optie A: Weet je wel, dat de eerste indruk de beste is? En dus, wat vond je zelf van deze binnenkomer?! Zag je die gezichten van je collega’s? Ik denk ook zeker dat ze het aan je konden zien hoe zenuwachtig je was. … Ik snap wel dat je nu nog rood wordt als je eraan terugdenkt.

 

Optie B: Je moest spontaan een praatje houden, niet eenvoudig, want zo lang ben je nog niet binnen dit bedrijf. Je hebt je best gedaan. Je kan niet helemaal zeker weten wat anderen nu van je denken en het helpt je dus ook niet verder om je daar nu mee bezig te houden. Kom even op adem.

 

Voice over_Vastzitten in je gedachten

 

Hoe gaat het bij jou?

In welke optie herken jij jezelf? En wat voor gevoel maakt die optie bij je los? Geweldig in ieder geval als optie B voor jou spreekt. Op die manier geef jezelf ruimte om te groeien en je geeft jezelf niet een schop na, want je mag best een foutje maken en je hoeft niet 100% procent goed te zijn. Alsof je tegen een goede vriend of vriendin praat. Geloof me, een hele bevrijding. En nog even over optie A: wist je dat iedere kritische voice-over ook een volumeknop heeft? Je kunt hem echt zachter zetten, misschien weet je alleen nog niet hoe.

 

Je eigen theatershow!

We gaan nog een stapje verder. Stel dat je zowel optie A als optie B even uitschakelt. Wat zou er dan nog overblijven? Wat als jij je gedachten helemaal niet bent? Zoals al gezegd, gedachten komen er gaan, maar wat als je die gedachten en de emoties alleen van een afstandje waarneemt? Dan creëer je een rustig plekje voor jezelf, alsof je in de schouwburg naar je eigen leven zit te kijken. Weet je wat er dan gebeurt? Jouw gedachten komen op en zullen ook weer achter de coulissen verdwijnen. Belangrijker nog, je gedachten sturen niet meer aan hoe jij je voelt.

 

Met andere woorden, je hoofd is een overvolle IKEA en het valt je op dat het gewoon goed is en rustig ook. Je bent niet je gedachten, je bent jezelf.

 

Zit jij ook vaak vast in je eigen gedachten? In mijn praktijk is er alle rust en ruimte om weer te ervaren wie jij bent. Voel je welkom en lees hier verder over wat ik voor jou kan betekenen.

 

Een hartelijke groet,

Karin Meerman | 06 28039809 | info@deschommelplek.nl

 

Of stuur mij een berichtje:

    Je naam*

    Je e-mail adres*

    Je telefoonnummer

    Je bericht

    * verplichte velden