Rondkomen van je droombaan? | Loopbaancoaching in Doetinchem
55538
post-template-default,single,single-post,postid-55538,single-format-standard,vcwb,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-1.4,smooth_scroll,wpb-js-composer js-comp-ver-4.5.3,vc_responsive
Droombaan_Loopbaancoaching De Schommelplek

Rondkomen van je droombaan

Heb ik genoeg inkomen als ik doe wat ik het fijnst vind?

 

Als je eenmaal bezig bent met nadenken over nieuw werk, is dit een veel gestelde vraag. Kom ik wel rond van mijn droombaan? Is het niet hardop dan wel in gedachten. Vaak betekent deze vraag niet alleen dat er angst is om te weinig of geen inkomen te hebben, maar ook of je echt wel succesvol zal zijn. Twijfels die je tegenhouden en dat terwijl je zo de behoefte voelt om nieuwe stappen te zetten. Werk dat meer mag aanvoelen als een levensdoel. Iets doen wat bij je past, waarin jij je kunt uiten zoals je bent en waar je energie van krijgt. Zin om vandaag de eerste hobbel maar eens te nemen?

 

Wil je ergens komen?

 

Het begint met jezelf als volwassene serieus te nemen. Je hebt van niemand toestemming nodig om te doen wat jij wilt. Natuurlijk zag het er als kind al heel anders uit. Op school moest je je hand opsteken voordat je naar de wc mocht of iets mocht zeggen. Terwijl er een bouwwerk van regels ontstond en jij je eigen plekje daarin vond, verloor je vaak ook iets: je eigen weg en de vanzelfsprekendheid dit met alle vertrouwen te bewandelen. En de risico’s dan waar iedereen je voor wilde behoeden? Dat je buiten de boot zou vallen, dat je onaangepast zou zijn, zonder diploma’s op zak en dus later geen goede baan zou hebben? Het tegendeel is vaak meer waar: als je nooit risico’s neemt, kom je nergens. In ieder geval niet waar je echt wilt zijn. Wil je succesvol zijn en dan bedoel ik vooral gelukkig zijn, dan zal je risico’s moeten nemen om je dromen uit te laten komen.

 

Wat komt er in jou op?

 

Kun jij iets met het woord droombaan, buiten het dromen om dan? Vaak maakt die droombaan plaats voor andere zaken, zoals ‘ik heb nu geen tijd, geen geld of genoeg kennis om het roer echt om te gooien. Ik voel me er nog niet klaar voor, ik ben niet voldoende voorbereid en ik heb niet genoeg zelfvertrouwen.’ En toch is een droombaan ook voor jou echt toegankelijk en bereikbaar. Negenennegentig procent van de belemmeringen die je ervaart, komt voort uit je eigen angsten. Als je je zorgen maakt over je toekomst, kom je ze ook tegen op je pad. Je vindt altijd het bewijs voor je angsten, je omgeving spiegelt jou. Om je eigen koers te varen is de eerste stap dan ook om je heel bewust te zijn wat jij voelt. Zowel fysiek als emotioneel. Dan geef je je zelf de ruimte en de mogelijkheid om dat te gaan ondernemen wat in jou opkomt. Als de kurk uit de fles plopt je intuïtie omhoog. Het innerlijk weten, zonder ruis en met een kinderlijke speelsheid. Zo basaal en krachtig ook. Een gevoelsessentie die verfrissend en helpend is en het kompas is bij de veranderingen die komen gaan. Al is je droombaan of levenstaak je niet helemaal duidelijk, je kunt wel voelen waar je blij van wordt. Deze essentie is genoeg om je richting te bepalen.

 

Blijven zitten of overstappen?

 

Vaak is dit alleen niet genoeg, risico’s boezemen ons angst in. De vertrouwde omgeving verlaten en het nieuwe opzoeken doet vaak veel met je. Het sijpelt door alles heen en het leven neemt stiekem weer zijn eigen loop. Zelf ga je dan ook weer door en zo ook de tijd. Misschien zegt je lijf een keer nee en word je letterlijk stil gezet doordat je ziek wordt of doordat je in een burn-out terecht komt. Het kan ook dat het leven zijn loop wel neemt, maar dat de betekenis en voldoening wegvallen. Als je daar doorheen prikt, is het vaak zo leeg, verdrietig of er is zelfs paniek voelbaar. De plekken waar je uitkomt, staan zo ver weg van waarmee je in je leven bezig bent. Het is vaak eenzaam en al gauw wil je er vandaan en stap je weer op de trein van het leven. Blijf je zitten of ben je bereid om eens te gaan overstappen? Die keuze is er.

 

Hoe een eerste stap zetten?

 

Blijven zitten waar je zit heeft ook wel zo zijn voordelen, je hoeft niet bang te zijn voor succes of mislukking. Het koesteren van een droom is gemakkelijker dan te ontdekken dat je droom misschien nooit zal uitkomen. Maar toch, deze rem op je leven kost je zoveel energie. Alsof je maar met moeite kan inademen, je komt tekort. Maak er daarom een gewoonte van om dagelijks stappen te gaan zetten. Met als basis wat er intuïtief in jou opkomt als je stil staat bij wat jij het liefste doet of waar jij zo graag iets aan wilt doen in deze wereld. Doe iedere dag iets wat verband houdt met jouw droom. Het maakt niet uit wat. Lees er over, neem contact op met iemand die je kan inspireren, maak wandelingen, ga schrijven, ga oefenen. Trek er eens één uur per dag voor uit. Al heb je het druk, zet de tv en je telefoon eens uit, kijk naar jouw agenda en baken de tijd voor jezelf af. Het is de manier om steeds sneller en duidelijker jouw pad te vinden en niet alsmaar alleen te blijven dromen. Het stimuleert je creativiteit en het maakt je ook bewuster van je kansen. Je droombaan begint vandaag, met de stappen die je nu neemt op basis van jouw gevoel. Je weet nooit hoe het precies gaat lopen, je weet wel wat je nu kunt doen.

 

Wil je er voor gaan?

 

De plaatjes in je hoofd van jouw dromen staan vaak te ver van je af. Houdt het dicht bij je zelf. Voldraag het als een zwangerschap, voedt het dagelijks, steun het en laat het uitgroeien tot iets moois. Wil jij je er voor inzetten en er voor werken? Dan zal je regie voelen en ga jij echt doen wat jij het fijnst vindt. Ja, er komen teleurstellingen, het is hard werken ook en je kunt vaak niet meteen je huidige baan opzeggen, maar met het vertrouwen en je doorzettingsvermogen komen er kansen en nieuwe mogelijkheden. Opeens kun je alles van je af schudden en weet je het zeker: als ik nooit risico’s neem, kom ik nergens.

 

Wil je hier verder over praten, roept het iets bij je op, zit je met vragen? Gun jezelf dan een vrijblijvend gesprek en neem contact met me op.

 

Een hartelijke groet,

Karin Meerman | 06 28039809 | info@deschommelplek.nl

 

Klik hier voor loopbaancoaching

 

Of stuur mij een berichtje:

 

    Je naam*

    Je e-mail adres*

    Je telefoonnummer

    Je bericht

    * verplichte velden