Hoe gevoelig ben jij? - De Schommelplek
51595
page-template-default,page,page-id-51595,vcwb,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-1.4,smooth_scroll,wpb-js-composer js-comp-ver-4.5.3,vc_responsive

Hoe gevoelig ben jij?

Ongeveer 15 tot 20 procent van de bevolking is hooggevoelig. De volgende test geeft je antwoord op de vraag of jij ook binnen deze groep valt. Het kan je een heel nieuw perspectief bieden. Vastlopen door je gevoeligheid is namelijk niet alleen een hele uitdaging, maar biedt jou ook de kans om de positieve kant te gaan ervaren van deze bijzondere eigenschap!

 

Met de volgende zelftest die bestaat uit 23 beweringen kun je vrij eenvoudig vaststellen of je een (hoog)gevoelig persoon bent en in welke mate.

 

 

Zelftest

 

 

Lees de beweringen en beantwoord ze met Ja of Nee. Antwoord met Ja als het enigszins opgaat. Houd het aantal keer dat je Ja of Nee antwoordt zelf bij.

 

JA OF NEE?

 

1. Ik ben me bewust van subtiele signalen in mijn omgeving.
2. Ik word beïnvloed door stemmingen van anderen.
3. Ik ben nogal gevoelig voor pijn.
4. Tijdens drukke dagen merk ik dat ik behoefte heb om me terug te trekken op een plek waar ik ongestoord alleen kan zijn.
5. Ik ben gevoelig voor de effecten van cafeïne.
6. Ik raak gemakkelijk overvoerd door dingen als fel licht, sterke geuren, grove weefsels of harde sirenes.
7. Ik heb een rijke complexe innerlijke belevingswereld.
8. Ik voel mij niet op mijn gemak bij harde geluiden.
9. Ik kan diep ontroerd raken door kunst of muziek.
10. Ik ben consciëntieus (wil dingen volgens mijn geweten doen).
11. Ik schrik gemakkelijk.
12. Ik voel me opgejaagd als ik veel moet doen in korte tijd.
13. Ik raak geïrriteerd als mensen proberen me te veel dingen tegelijk te laten doen.
14. Ik doe erg mijn best te voorkomen dat ik fouten maak of dingen vergeet.
15. Ik kijk uit principe niet naar gewelddadige films of tv-shows.
16. Ik voel me ongemakkelijk als er om mij heen veel gebeurt.
17. Veranderingen in mijn leven brengen mij van mijn stuk.
18. Ik heb een neus voor delicate geuren, smaken, geluiden en geniet daarvan.
19. Het vermijden van situaties die me van streek maken heeft bij mij een hoge prioriteit.
20. Als kind werd ik door mijn ouders of leraren gevoelig of verlegen gevonden.
21. Als mensen zich in een fysieke omgeving niet prettig voelen, weet ik meestal wat er moet gebeuren om dat te veranderen.
22. Als ik erge honger heb heeft dat sterke invloed op mijn concentratievermogen of mijn humeur.
23. Als ik met iemand moet wedijveren of op mijn vingers word gekeken, word ik zo nerveus dat mijn prestaties veel minder zijn dan gewoonlijk.

EVALUATIE VAN DE ZELFTEST

 

Geef jezelf een punt voor iedere JA. Tel nu alle punten bij elkaar op.

 

0-7 punten

Je bent waarschijnlijk niet hoogsensitief. Hoewel dat niet met zekerheid te zeggen is. Want als er bijvoorbeeld twee items heel erg waar zijn voor jou kan het zijn dat je wel hoogsensitief bent.

 

8-14 punten

Er zijn verschillende gradaties in sensitiviteit. Je bent waarschijnlijk wel sensitief maar mogelijk niet hoogsensitief. Dat kan een groot voordeel zijn, omdat je veel dingen aan kan voelen. Wellicht herken je jezelf ook wel in de uitdagingen die hoogsensitieve personen hebben.

 

15-23 punten

Je bent heel waarschijnlijk hoogsensitief (HSP-er). Je bent gevoeliger voor nuance verschillen dan de meeste andere mensen. Ervaar je dit vaak als een last of heeft jouw omgeving er moeite mee? Het kan dan veel nut hebben om je meer te verdiepen in hoogsensitiviteit. Het leren omgaan met deze bijzondere eigenschap, jezelf erkennen en accepteren is niet alleen een hele uitdaging, maar ook de manier om jouw hooggevoeligheid als een stille kracht te laten zijn.

De HSP (Highly Sensitive Person) test is ontwikkeld door Elaine Aron en Arthur Aron (1997). Dit gebeurde aan de hand van kwalitatieve interviews met hoogsensitieve personen. De vragenlijst is ontworpen om de individuele verschillen te meten bij hooggevoeligheid en meet de gevoeligheid aan verschillende stimuli zoals pijn, cafeïne, honger, hevige films en hevig lawaai. In verschillende wetenschappelijke onderzoeken werden de psychometrische eigenschappen van de HSP-schaal onderzocht. De resultaten toonden aan dat deze schaal valide en betrouwbaar is om het concept hooggevoeligheid te meten.

Verder praten over hooggevoeligheid?