The Work van Byron Katie | Bij De Schommelplek
53168
post-template-default,single,single-post,postid-53168,single-format-standard,vcwb,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-1.4,smooth_scroll,wpb-js-composer js-comp-ver-4.5.3,vc_responsive

The Work van Byron Katie – 2

ZIT JIJ TE WACHTEN OP DEZE UPDATE?

 

Wil jij eigenlijk wel weten wat ik als Life Coach doe om mezelf scherp te houden? Even geleden heb ik in een blog verteld over een nieuwe tool in mijn praktijk. The Work van Byron Katie. Om dit professioneel in te zetten volg ik een jaar lang een training. Ik zou je op de hoogte houden. Ik zou je nu dus kunnen vertellen wat ik allemaal doe en wat het me oplevert. Maar ja, wat levert jou dit op?

 

WAT ZIT ER IN VOOR JOU?
Zit jij te wachten op een update over mijn bijscholingsfeestjes? Ik doe deze training ten slotte voor mijn eigen praktijk. Nee wacht, dat klopt niet. Bijscholing doe ik voor mezelf. Ik kan mensen namelijk zo ver helpen, zo ver ik zelf ben. Met alle tools uit mijn praktijk heb ik dan ook uitvoerig geoefend. In ‘echte sessies’. Geen spelletjes dus. En in de rol als Life Coach, maar juist ook als cliënt. Goed en nodig om kennis paraat te hebben, maar als ik zelf niet weet hoe het is, hoe het voelt, dan sla ik de plank mis. Heb ik het zelf helemaal in de vingers en ook ervaren dan is het pas waardevol voor mijn praktijk. En daarmee dus ook voor jou. Deze update laat dus zien wie ik ben, wat ik doe en wat The Work is. Hoe het jou kan helpen. Wat het jou vandaag al kan opleveren.

 

WAT DOE IK?

Hoe gaat het in zijn werk zo’n training? Ik ben meerdere keren naar Amsterdam afgereisd, ik doe wekelijks meerdere sessies en sowieso ben ik dagelijks zelf bezig met The Work. Het kan bijna niet anders. Deze methode van zelfonderzoek verandert je hele manier van denken en dus ook je hele leven. Je zoekt in de rol van begeleider en van cliënt situaties in het verleden op die je nu nog steeds raken. Ook word je je bewust wat de situaties van vandaag de dag met je doen. Best intensief dus. Niet zo gek dat ik me ook hier afvraag: wat levert het op?

 

The Work bij De Schommelplek

DAG BLINDE VLEK!

Het antwoord is vrij kort: Je krijgt een helder en open contact met jezelf en de ander. Jezelf en de ander liefdevol aanvaarden. Klinkt goed. Hoe dat nu precies gaat? Stressvolle situaties zijn altijd verbonden met gedachten. En daar zit het hem in: daar hebben we een blinde vlek. We zijn er helemaal van overtuigd dat de ander in een bepaalde situatie de fout in gaat. En toch, stress, slachtoffer zijn, denken dat je gelijk hebt, iets van de ander willen, de ander willen veranderen en niet accepteren zoals zij of hij op dat moment is. Het zijn allemaal tekenen dat je iets gelooft wat simpelweg tegen de realiteit en de waarheid ingaat. Je ziet de ander (en jezelf) niet zoals hij of zij werkelijk is.

 

JA JA… TUURLIJK
Komen de volgende zinnen jou nu ook bekend voor? Maar jij was er niet bij! Jij hebt niet gezien hoe hij keek en welke toon hij tegen me aansloeg. Zo is hij, zo doet hij altijd. Dit is echt niet de eerste keer!! Tja, zo doet ons verstand. En toch kun je The Work doen: schrijf je gedachte op, stel de volgende vier vragen en keer je gedachte om. Het onderzoek kan zo beginnen en ook de stap naar vrijheid en rust.

 

1 Is het waar?
2 Kun je absoluut weten dat het waar is?
3 Hoe reageer je, wat gebeurt er, wanneer je die gedachte gelooft?
4 Wie zou je zijn zonder die gedachte? Wie of wat ben je zonder die gedachte?

 

En dan, keer het om!

Een voorbeeldje:
Hij is onvriendelijk tegen mij.

 

Naar jezelf: Ik ben onvriendelijk tegen mezelf.

Naar de ander: Ik ben onvriendelijk tegen hem.

Naar het tegenovergestelde: Hij is niet onaardig tegen mij. / Hij is aardig tegen mij.

 

Ga weer terug naar de situatie. En stel je zelf de vraag: is deze omkering even waar of meer waar dan de oorspronkelijke gedachte? Het gaat er nu niet om dat je jezelf de schuld gaat geven. Nee, het is puur bedoeld om de echte oorzaak van onze pijn te ontdekken. The Work helpt je daarbij. Op een simpele en toch ook radicale manier. Bijzonder is het, telkens weer.

 

The Work bij De Schommelplek

GA OOK OP ONDERZOEK UIT!
Zit je vast in de modder met je auto en blijf je maar gas geven? Dan kom je steeds vaster te zitten. Ga je wrikken en maak je andere bewegingen, dan kom je los. Zo is het ook met onze gedachten. Komt de situatie telkens maar weer langs in je gedachten. Blijf je maar piekeren? Kies er dan eens voor om je gedachten te onderzoeken. Een wereld gaat voor je open, geloof me.

 

Een hartelijke groet vanuit De Schommelplek,

 

Karin Meerman