Uit mijn praktijk | Doen wat je niet wilt | Blog De Schommelplek
55866
post-template-default,single,single-post,postid-55866,single-format-standard,vcwb,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-1.4,smooth_scroll,wpb-js-composer js-comp-ver-4.5.3,vc_responsive

doen wat je niet wilt

 

Het is er spannend, ondraaglijk en vooral zijn er bijna geen woorden voor. Het lichaam deinst achteruit, de ademhaling stokt, dit wil je niet. Dat is vaak de reactie als we echt duiken in de problematiek van wat er speelt. Alsof er maar een mogelijkheid is en dat is weg! Zicht op hoe je dan reageert, maakt heel veel duidelijk en vooral met welke intentie je iets doet. Het maakt je bewust, maar er is nog iets nodig om het voortaan anders te gaan doen, het opzoeken van jouw kwetsbaarheid, je innerlijk kind.

 

Met welke intenties?

Om maar niet te voelen, kun je bijvoorbeeld heel vrolijk gaan doen. En dat terwijl je van binnen korte metten maakt met jouw zelfbeeld. Je gedachten branden jezelf helemaal af, niets helpend of liefdevol, maar harde kritische woorden over wie jij bent. Met welke intenties? Die vrolijkheid geeft je het gevoel dat je past in je omgeving, je doet het goed. Anderen waarderen je, je voldoet. En die innerlijke criticus? Waar komt die stem vandaan en heeft die ook een intentie? Vaak wel. Als je het perfect wilt doen in de ogen van anderen, leg je de lat vaak erg hoog. Je tilt jezelf telkens naar een hoger plan. De innerlijke criticus geeft je zo veiligheid en bescherming, maar het kan ook doorschieten. Dan is het geen verbeterplan meer, dan doe je jezelf gewoon zeer.

 

Innerlijk kind

Als de kwetsbaarheid voelbaar is, heeft iedereen zijn eigen manier van reageren. Wegrennen uit de situatie, letterlijk of figuurlijk, je gaan aanpassen (de pleaser uithangen), veel gaan denken en analyseren of alles perfect willen doen. Het zijn zomaar een paar voorbeelden. In mijn praktijk geef ik altijd alle ruimte aan jouw manier van denken, doen en voelen. Wie ook gezien mag worden, is jouw innerlijk kind. Het kindsdeel in jezelf dat staat voor wie je ten diepste bent. Hoe je hier op aarde bent gekomen. Ze noemen het ook wel het vrije kind, alle pure emoties die je in je draagt en ook waar jij van sprankelt en wat jou doet bruisen. Deze puurheid en ook kwetsbaarheid wordt al vroeg in je leven verhult wordt door mechanismen om het te beschermen. Hier ontstaat ook het aangepaste kind. Hoe beschermde jij jezelf vroeger? De meestvoorkomende zijn de pleaser, de perfectionist, de rationele denker en de innerlijke criticus.

 

Dat wat zich herhaalt, wil herinnerd worden

En te midden van al die bewegingen zit daar je innerlijk kind. Dit deel van jezelf staat voor je kwetsbaarheid. Als je dus aan de gang wil met hoe jij reageert en wat je niet meer wilt, moet je hier zijn. Naast de intenties bloot leggen van jouw mechanismen, het laten groeien van jouw bewustzijn en weer regie pakken, kun je niet om dit innerlijk kind heen. En zeker het vraagt moed om helemaal te voelen wat er speelt. In alle stilte er bij blijven, liefdevol. Er hoeft geen millimeter te veranderen aan wat er zich voordoet. Nee, je volgt alleen je lichaam en wie weet komen er woorden, zijn er tranen of is er alleen maar stilte. Het zijn de kostbaarste momenten in een sessie als er contact gelegd wordt met dit deel in jezelf. Diepe herinneringen komen op, dat wat telkens zich herhaalt in je leven, wil herinnerd worden en nu kan je ernaar kijken. Dat doet wat met je, vaak is het heftig. Wel brengt het je dichter bij jezelf, wat jij nodig hebt en welk leven er bij jou past. Heel waardevol dus deze nieuwe ruimte.

 

Wil je het anders?

We willen niet stil staan bij wat ongemakkelijk is, wat eng aanvoelt en willen gewoon ‘normaal’ reageren. Gillen, wegrennen, boos doen, flink huilen, we drukken het maar al te graag weg. Wat hebben we daar nou aan? En toch, wil je het voortaan anders doen, kies er dan voor om je zachte kracht op te zoeken. Je kwetsbaarheid er laten zijn, maakt je krachtiger dan je ooit had kunnen bedenken.

 

Alle liefs voor jou,

Karin

 

Zou je hier graag vrijblijvend verder over willen praten? Stuur mij dan een berichtje. Ik ontmoet je graag.

 

  Je naam*

  Je e-mail adres*

  Je telefoonnummer

  Je bericht

  * verplichte velden

   

  Er is een verlangen bij mij om mijn gedachten in woorden te vangen. Om zo meer bewustzijn te creëren in mijn leven. Het is een diepe passie om te voelen dat de woorden er zijn en dat ik ze enkel nog op papier hoef te zetten. Lees je mee? Het zijn geen vaststaande feiten. Het zijn woorden die op dit moment passen bij mijn leven, bij mijn stemming en bij de verhalen die ik hoor in mijn praktijk voor life coaching. Wisselend van kleur, klank en richting, maar hopelijk wel herkenbaar voor jou. Om meer te zijn wie je bent, in dit moment. Graag nodig ik je uit om mee te lezen, precies zoals je nu bent. Lees mijn blogs, verwonder je en laat je inspireren.

   

  Karin Meerman | Life coach bij De Schommelplek