Do small things with great love | De Schommelplek
54684
post-template-default,single,single-post,postid-54684,single-format-standard,vcwb,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-1.4,smooth_scroll,wpb-js-composer js-comp-ver-4.5.3,vc_responsive
aandachtsmanagement

Do small things with great love

Hoe geef ik aandacht aan dingen die ik belangrijk vind?

 

Met de hoeveelheid informatie die er vandaag op je af komt zou je 174 kranten kunnen vullen. Dus alleen vandaag hè. Wanneer je je dit realiseert, is het eigenlijk best logisch dat het moeilijk is om bij jezelf te blijven en aandacht te hebben voor wat jij belangrijk vindt. Noem het maar een hele uitdaging, maar beeld je eens in wat het je oplevert als je het wel voor elkaar krijgt. Meer in het moment leven en dus niet wat had ik allemaal willen doen en wat moet ik nog. Je lichaam kan de stress heel goed missen. Voel eens hoe het zal zijn om met meer aandacht te leven. Zie je het al voor je?

 

Het echte leven

Het klopt gewoon dat aandacht alles mooier maakt. Stel je eens voor, samen met je kinderen in de tuin. Jullie gaan een moestuin maken. Nee, niet van die vele vierkante meters waar je zoveel kennis voor moet hebben, maar gewoon leuk, in het klein samen wat aanrommelen. Niet te moeilijk en vooral gewoon genieten. Je kinderen laten zien dat iets moois in het klein begint. Belangrijk om zoiets door te geven, dat juist de kleine dingen het doen. Je moet je enkel verwonderen, en ja, ook tijd hebben, energie vooral en een goede planning. Ha, daar zijn we weer midden in het echte leven, maar de wens blijft. Hoe creëer je die kleine, maar zo belangrijke dingen in je leven? Waarom lukt het vaak gewoonweg niet?

 

Je wilt iets, maar het lukt je niet

Niet lukken dekt vaak niet de hele lading. De ideeën om met aandacht te leven en te werken zijn je bekend of heb je wel eens uitgeprobeerd. Het doen van een mindfulness cursus, boeken lezen of er samen met vriendinnen over praten, die stap is vaak wel te zetten. De start is er, maar vaak ligt de focus na een poosje alweer bij iets anders. Je nieuwe gewoonte zet niet door. Niet dat je dat bewust doet, maar het leven trekt aan je. De weken blijven zich maar afdraaien, je moet zo veel en daarnaast stappen je kinderen telkens in een nieuwe fase. Het betekent jezelf vaak aanpassen, je aandacht weer opnieuw verdelen en vooral ook doorgaan. Als moeder lijkt er weinig rem te zitten op zaken. Multitasken is de uitkomst. Dat denk je, maar hoe meer je multitaskt, hoe sneller je je laat afleiden. Je vliegt van het een naar het ander. En dat zou je nu zo graag anders willen. Je wilt aandacht bij dat wat jij belangrijk vindt.

 

Je dag zo inrichten zoals jij het wilt… hoe dan?

Even voorop gesteld, er is niets mis met een vol en actief leven. Maar let op, er is een groot verschil tussen intensief en gericht bezig zijn met één ding en het voortdurend druk bezig zijn met dan weer dit en dan weer dat. Anders gezegd, het gaat om de kwaliteit van jouw aandacht en niet om de kwantiteit. Een dag gevuld met grote en vooral ook kleine zaken waar je volledig in op kunt gaan is een dag welbesteed. Hoe krijg je dat voor elkaar? Ik geef je alvast een paar ideeën:

 

1. Aandacht voor welke keuzes je maakt. Wat kies jij om te doen? En daar hoort niets doen ook bij of een lege plek in je agenda. En belangrijk, we kiezen vaak tussenwel of niet’ iets doen. De keuze valt dan vaak automatisch op ‘wel’. Die verjaardag kan je bijvoorbeeld eigenlijk gewoon niet missen. Maar, het kan ook anders, je kunt ook eens kijken welke keuzes wil ik eigenlijk maken. Ook meteen een manier om het minder druk te hebben!

 

2. Een opgeruimd hoofd is ook echt een vereiste. Net zoals een computer, moet je je hoofd soms ook opschonen. Gedachten, zorgen en ideeën die maar blijven rondspoken in je hoofd, zorgen ervoor dat je vastloopt en niet meer helder en snel kan denken. Dat doet wat met je. Je voelt niet meer wat je nodig hebt, je maalt en piekert alleen nog maar.

 

3. En als je de aandacht op iets richt, is het de volgende stap om deze aandacht ook vast te houden. Dat is vaak een nieuwe ervaring en ook best lastig. Als je telefoon gaat, terwijl je net bezig bent, moet je heel wat weerstaan om niet te kijken wie het is. En hoe gek het ook klinkt, het is juist ook weer belangrijk om te kunnen stoppen. Op adem komen en ontspannen. Ja ons brein is een spier en je zit zelf ook niet een hele dag in de sportschool of wel?

 

Je bent niet de enige

Goed, de lijnen zijn uitgezet. Je bent op zoek naar de manier om die kleine belangrijke dingen op de agenda te zetten. Je weet welke ideeën, tips en suggesties jou kunnen helpen, maar je hebt gemerkt dat ze helaas vaak geen blijvertjes zijn. Je bent trouwens niet de enige. Het gaat hier om gedrag en vergeet ook niet in welke wereld wij nu leven. Met de hoeveelheid informatie die er vandaag op je af komt zou je echt 174 kranten kunnen vullen. Dat er dus te veel op je afkomt, ligt niet aan jou. Het is daarom ook niet jouw schuld dat je niet alles kunt doen. Het gaat er om wat je wél doet en hoe je het doet, met aandacht. Hoe zal het voelen, daar in die tuin met je kinderen of met een goed boek (als ze al op bed liggen). Zit het plaatje al in je hoofd?

 

Al snel half op weg

Fijn om even vooruit te blikken, maar dat geeft vandaag natuurlijk geen moestuin. Dat snap ik en toch wil ik je even meenemen naar wat het jou gaat opleveren. De ervaring leert namelijk dat wanneer we een positief beeld voor ogen hebben, we stukken fijner op weg gaan. Dat doet wat me je. Ga maar eens even kort terug naar het gevoel dat je kreeg bij iets wat even niet lukte afgelopen week. Denk aan gezond koken, genoeg bewegen of de tijd nemen voor het verhaal van je kind, terwijl jij er voor koos de was aan te zetten. Echt energieker en blijer word je daar niet van. Dus houd voor ogen hoe jij het wilt, dan ben je vaak al half op weg.

 

Het leven leiden dat bij jou past

Blijf wel reëel, terwijl je die kleine bijzondere veranderingen in je leven toelaat. Het is vallen en opstaan, maar ook dan kun je stappen blijven zetten. Tijdens een wandeling kijk je ook om je heen en dat is ook wat je nu moet blijven doen. Blijf kijken naar wat er nu precies gebeurt in jouw leven. Als een onderzoeker, verwonder je. Kijk naar wat je nodig hebt en geef het jezelf. Houd dus vooral voor ogen hoe jij je leven zou willen leiden. Eigenlijk weet ik het antwoord al daarop: je wilt het leven leiden dat bij jou past. Dan stroomt het, dan voel je nou eens niet die imperfectie, maar ben je lief voor jezelf en geniet je van wat er vandaag te ervaren en te voelen valt. De stappen zetten die jij wilt. Als ik je daarbij kan helpen als life coach, voel je dan vrij om eens een gesprek met me aan te gaan. Gun het jezelf om eens te kijken naar juist die kleine dingen die voor jouw leven zo belangrijk zijn.

 

Ik ontmoet je graag,

 

Karin Meerman | Tel. 06 28039809 | info@deschommelplek.nl

 

Of stuur mij een berichtje:

 

    Je naam*

    Je e-mail adres*

    Je telefoonnummer

    Je bericht

    * verplichte velden