Dé ultieme tip om je voornemens waar te maken! - De Schommelplek
52863
post-template-default,single,single-post,postid-52863,single-format-standard,vcwb,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-1.4,smooth_scroll,wpb-js-composer js-comp-ver-4.5.3,vc_responsive

Dé ultieme tip om je voornemens waar te maken!

 

 

2016 is net weer begonnen en de goede voornemens vliegen je om de oren. Wat maakt toch dat 1 januari zoveel mensen inspireert om het nu eens anders te gaan doen? En om toch maar meteen eerlijk en open te zijn: waarom zijn we zo snel weer terug bij af?

 

Tip voor goede voornemens Blog De Schommelplek Praktijk voor Life CoachingOp het nieuwe jaar!

De klok verschijnt, de seconden tikken af, 3… 2…1… gelukkig nieuwjaar!! Terwijl de glazen proosten, het vuurwerk aangaat en er massaal afscheid wordt genomen van slechte gewoontes, gebeurt er iets wonderlijks. Het geloof verspreidt zich razend snel dat we ons dit jaar écht gaan veranderen. Deze flow is ontzettend prettig en bovendien heerlijk positief, maar is het ook reëel?

 

Weer terug bij af

Goede voornemens waarmaken heeft bijna in alle gevallen te maken met het veranderen van gedrag. En natuurlijk is dat mogelijk, maar onderschat het niet. Gedrag veranderen is namelijk juist een van de moeilijkste dingen die er zijn. We beseffen vaak niet hoe vast we zitten in ons eigen gedrag. En hoe je gedrag kunt veranderen, is ons vaak niet bekend. Tel beide bij elkaar op en je hebt de reden dat we er na pakweg drie weken weer mee stoppen. Dag flow, welkom oud leventje.

 

Hoe dan wel?
Voortaan dus maar geen goede voornemens meer hebben? Je zou het bijna denken, maar juist in dit denken zit de oplossing. Hoe we ons gedragen wordt namelijk bepaald door onze denkpatronen. Deze patronen zijn als paaltjesroutes in het bos. Telkens denk je op dezelfde manier en draai je rondjes in je eigen hoofd. Weet dat gedachten ons gedrag aansturen, dus juist op dit punt kunnen we onze slag slaan. Maak gebruik van de kracht van je eigen gedachten. Wil je gedrag veranderen, ga dan anders denken!

 

Dé tip met stappenplan!
Klinkt goed, maar hoe doe ik dat? Hou je vast, daar gaan we…

 

1. Maak van je voornemen een realistisch en haalbaar doel. Wil je afvallen? Maak er dan bijvoorbeeld van dat je 6 kilo wilt afvallen in een half jaar.

 

2. Stel je zelf nu veel vragen en onderzoek zo al je gedachten over eten. Je eet om je honger te stillen, maar wat levert eten jou nog meer op? Geeft het je troost of verveel je je minder? Spelen normen ook een rol? Is je vrije avondje alleen compleet als er iets lekkers te eten is?

 

3. Ga nu op zoek naar de gedachte die ervoor zorgt dat je te veel of ongezond eet. Schrijf deze gedachte zo eerlijk en letterlijk mogelijk op, bijvoorbeeld: Als ik me niet fijn voel, moet ik wat lekkers eten.

 

4. Stel jezelf nu de vraag of deze gedachte waar is. Ga ik me echt fijner voelen? Van wie moet ik eigenlijk iets lekkers eten? Is het waar dat ik me achteraf fijner voel?

 

5. Draai het nu even om: helpt deze gedachte je om het goede voornemen van 6 kilo afvallen in een half jaar te behalen?

 

6. Nee? Ga dan eens na welke andere gedachte je wel zou kunnen helpen. Formuleer nu deze nieuwe helpende en positieve gedachte, bijvoorbeeld: Ik zorg goed voor mezelf als ik me niet fijn voel.

 

7. Neem nu de tijd om te oefenen met deze nieuwe gedachte. Zit je niet lekker in je vel, kruipt de gedachte aan iets lekkers eten omhoog, zeg dan meteen STOP! tegen deze gedachte en denk je nieuwe helpende gedachte. Wees ook creatief: plak de zin op je koelkast, zing je gedachte of spreek de gedachte telkens vijf keer hardop uit.

 

8.

Lukt dit je?
Tijd voor een groot compliment! En nee, neem nu niet meteen chocolaatjes mee uit de supermarkt, maar geef jezelf bijvoorbeeld een avondje film cadeau.
Lukt dit je niet?
Wees lief voor jezelf, gedrag veranderen is ontzettend lastig! Ga er gewoon weer helemaal voor.

 

9. En echt, er komt een dag dat je niet langer gelooft in de gedachte: Als ik me niet fijn voel, moet ik wat lekkers eten. En weet je wat dat betekent? Stap maar eens op je weegschaal, wedden dat je er bijna bent?

 

Alle succes met jouw voornemens voor 2016. Maak er wat van, je hebt het nu al verdiend.

 

Een hartelijke groet vanuit De Schommelplek,

Karin Meerman