Je geluk najagen of gelukkig zijn? - De Schommelplek
52937
post-template-default,single,single-post,postid-52937,single-format-standard,vcwb,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-1.4,smooth_scroll,wpb-js-composer js-comp-ver-4.5.3,vc_responsive

Je geluk najagen of gelukkig zijn?

We jagen heel veel na in ons leven. Een mooier huis, een goede balans tussen werk en privé, meer doen wat bij je past en niet te vergeten je streefgewicht. We komen niet zomaar in actie, in het beste geval brengt het je wat dichterbij je droom. Top! Ben jij al aangekomen in je droom? Nee? Lees dan even verder, want dan heb ik goed nieuws voor je.

 

Goed nieuws!
Je bent niet de enige die niet in zijn of haar droomt leeft. Het klinkt misschien wat raar, maar dat is eigenlijk helemaal niet zo heel erg. Het geeft jou namelijk de kans om een waardevol cadeau over te houden aan deze toestand. Ik leg het je even uit. Deze niet bereikte droom heeft jou namelijk vandaag al iets te bieden en het is niet zomaar iets…

 

Wat er speelt…

We lijden in het algemeen het meest door de volgende twee problemen:

We willen iets dat er niet is.
Er is iets dat we niet willen.

Ik vertaal het even naar je eigen werkelijkheid. Je hebt enorm de behoefte aan een huis in de natuur, maar je woont in een tussenwoning. En je baalt bovendien heel erg dat je vandaag de griep hebt. Het feit is alleen: je hebt koorts en je moet thuis blijven, in je eigen tussenwoning. Ik hoef je waarschijnlijk niet uit te leggen wat deze constateringen met je als mens doen. Wat dacht je van irritatie, frustratie, wanhoop en misschien zelfs het gevoel dat je faalt? Kortom, verzet of weerstand tegen de realiteit levert je veel op, behalve vrijheid, rust en ontspanning. En daar zijn we juist zo naar op zoek.

 

Geluk als startpunt
Dus dan maar geen geluk meer najagen? Nee joh, doe vooral nu in dit moment wat je gelukkig maakt en als daar een actie uit voort komt, doe je ding! Maar ga niet in tegen wat er nu is. Hoe je nu woont, hoe nu je agenda eruit ziet, hoe je nu werkt en welk gewicht je weegschaal nu aangeeft. Accepteer het en leef eens zonder de gedachte ‘dit moet nog en dat moet zo’. Het bijzondere is dat je dan veel meer rust en vrijheid krijgt om te zijn wie je bent. Dat is de belangrijkste voorwaarde om geluk in je leven te ervaren. En dan is zomaar opeens het cirkeltje weer rond en ligt er een cadeau voor je klaar: je bent niet alleen gelukkig als jij je droom verwezenlijkt hebt, je kunt ook nu gelukkig zijn.

 

Als de droom blijft knagen…
Dit klinkt perfect, maar die droom is van jou en niet zo gek dat jouw droom je toch bezig houdt. Daarom toch nog een tip voor je. Ga eens na waar jouw droom voor staat. Dat mooie huis of die glansrijke carrière bijvoorbeeld, wat levert jou dat op? Is het rust? Is dan het plaatje compleet? En geeft je dat weer voldoening? Kijk dan eens hoe je nu al rust en voldoening kunt creëren. Misschien is de oplossing wel meer tijd voor jezelf nemen? Het is niet alleen verhelderd om te weten wat je nou precies aan het najagen bent, maar ook nog eens ontzettend fijn om vandaag al een stap in de juiste richting te zetten.

 

Pak de regie
Als onze dromen net wat verder liggen, werpen we wel vaak meteen barrières op zoals: ik heb te weinig geld of daar heb ik geen tijd voor. En toch blijven we ze maar najagen, terwijl we echt in een wachtkamer zijn beland. Dus zoek eens naar dromen die wel voor het oprapen liggen en je wel in beweging brengen. Je wilt bijvoorbeeld een vakantiehuisje in Frankrijk om tot jezelf te komen, maar je hebt daar geen geld voor. Wat ligt er wel binnen je mogelijkheden? Knoop bijvoorbeeld een gesprek aan met je baas waar je tegenaan loopt op je werk. Zo slaap je vannacht vast beter. Ook kun je jezelf een cadeau geven door elke week minstens een keer de natuur in te gaan. Je geeft dan jezelf wat je nu nodig hebt. Jij hebt de regie in handen om gelukkig te zijn en je hebt hem nu.

 

Dus, omarm je situatie en doe wat je nu nodig hebt. Niets is leuker dan al vandaag in je droom te leven.

 

Een hartelijke groet vanuit De Schommelplek,

Karin Meerman