Alles voor een Kerst om nooit te vergeten - De Schommelplek
52802
post-template-default,single,single-post,postid-52802,single-format-standard,vcwb,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-1.4,smooth_scroll,wpb-js-composer js-comp-ver-4.5.3,vc_responsive

Alles voor een Kerst om nooit te vergeten

Alles voor een Kerst om nooit te vergeten_ Blog De Schommelplek

 

De Albert Heijn windt er geen doekjes om, we mogen aan de bak. Alles voor een Kerst om nooit te vergeten. Zouden er klanten bestaan die hier om gevraagd hebben? Mensen die midden oktober denken: laat ik voor de zekerheid even de AH mailen dat ze Kerst goed gaan aanpakken. Zoiets? Geen idee, maar stel dat, AH heeft de boodschap begrepen. Nou ja, wij moeten vooral veel boodschappen doen. Alles voor de beste Kerst ooit. De ene na de andere mooie oneliner komt er op je af. Het zou zomaar een Kerst kunnen worden die je nooit meer vergeet. Zit je daar eigenlijk wel op te wachten?

Het glazen-huis-effect

Zelf vind ik dat een interessante vraag. Hoe zit dat bij jou? Kun je het voor je zien, je zit met Kerst 2016 rondom de tafel en je proost op de onvergetelijk Kerst van vorig jaar? Dat zal leeg voelen. Gelukkig zijn we allemaal wel een beetje behept met het Glazen-Huis-effect: ‘Het zal toch ook dit jaar weer een beetje meer zijn, toch?’ Alle inspanningen ten spijt, ook stiekem best vermoeiend. Maar ja, lege Kerstdagen, daar wordt niemand blij van. Dus we maken er weer het beste van. Nee, kom op, we gaan weer voor de beste Kerst ooit.

 

Het bijzondere van Kerst

En dat brengt ons weer bij onze Kerst van 2015. Waar leg jij de lat? En hoe hoog? Waar gaat jouw aandacht naar uit? Al pak je groots uit, is het huis vol, zoek je de stilte op of bezoekt de stilte jou. Het zijn dagen die nooit zomaar voorbij gaan. Ze vallen op, hebben waarde en er juist geen waarde aan hechten, maakt ze ook weer bijzonder. We komen er niet onderuit. Het is zo logisch dat we telkens met onze gedachten al bij de Kerstdagen zijn. Sommigen met lijstjes in hun hand, anderen met veel drukte in het hoofd en weer anderen met spanning of angst. En de AH doet er nog een schepje bovenop. Onvergetelijke dagen worden het…

 

Stoppen is ook een optie

De gedachte aan Kerst manoeuvreert ons heel gemakkelijk in de toekomst. De verwachtingen zijn hoog, het mag wat kosten of het moet wat zijn. Vooraf laten we ons zelfs opjutten om er de beste Kerst ooit van te maken. De Kerstdagen zijn dus grotendeels gevuld met het waarmaken van verwachtingen en misschien ook wel met de vraag: Is dit dan echt de beste Kerst ooit? Je kijkt dan terug en maakt de balans op. Anders gezegd is Kerst vaak een schoolvoorbeeld van niet bij jezelf zijn. Je rent heen en weer tussen wat nog moet en wat was. Tussen toekomst en verleden. Ondertussen vergeet je om je heen te kijken. En toch, je kunt ook stoppen, er is vast wel ergens een bankje. Pak gewoon je moment.

 

Tips voor Nu

Hoe blijf je dan in het hier-en-nu? Eigenlijk heel simpel, alleen het huidige moment doet er toe. Je ademt nu in en nu uit. Dat is het. Meer is er niet. Ik weet, nu komt de eerste gedachte al om de hoek zetten en die zegt vast zoiets als: aha, oké, klinkt goed, en nu? Wat moet ik dan doen? Met alleen ademen komen er geen boodschappen in huis, laat staan een menu op tafel. Klopt, maar bewust in het moment zijn, brengt je automatisch bij de actie die bij dit moment hoort. En als dat het uitkiezen van een recept is, prima, dan ben je daar op dit moment mee bezig. Doe het bewust en voel de rust. Ook al vliegen de gedachten heen en weer, weet dat je altijd tijd hebt om te ademen. Je eigen manier om bij jezelf te zijn, in het hier-en-nu.

 

Ik wens je mooie momenten toe. Nee wacht, het beste moment ooit, nu en voor altijd.

Daar heb je geen onvergetelijke Kerst voor nodig.

 

Alles voor een Kerst om nooit te vergeten_De Schommelplek