5 tips voor een stressvrije decembermaand! - De Schommelplek
52752
post-template-default,single,single-post,postid-52752,single-format-standard,vcwb,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-1.4,smooth_scroll,wpb-js-composer js-comp-ver-4.5.3,vc_responsive

5 tips voor een stressvrije decembermaand!

Blog 5 tips voor een stressvrije decembermaand

We zijn nog maar net in december aanbeland of het grote aftellen is al begonnen. Is het niet Sinterklaas, dan zijn het wel de Kerstdagen die in een rap tempo op ons afkomen. Je zit er misschien niet op te wachten, maar toch krijg je telkens een reminder: de countdown loopt. Behoefte aan een paar tips om ontspannen deze maand door te komen? Hier komen ze!

 

1 Zorg voor genoeg energiegevers
In december komt er veel op je af. Er móét opeens zo veel. Je ontkomt bijna niet aan de druk van buitenaf. Het is dan maar een klein stapje en je hebt nauwelijks nog contact met wat je zelf leuk vindt en wat je nodig hebt. Houd vanaf nu eens een lijstje bij van wat jou energie geeft en wat bij jou energie vreet. Als je dit duidelijk hebt, kies dan eens wat vaker voor activiteiten die je juist energie geven. Kom lekker weer toe aan die dingen waar je zo vaak geen tijd voor hebt. De avonden zijn ten slotte lang genoeg.

 

2 Ga keuzestress grondig te lijf
Keuzestress en december zijn geweldige partners. Wat trek ik aan? Wat gaan we eten? Waar gaan we het vieren? Maar ook, op welke manier vind ik het zelf nou fijn om de feestdagen door te brengen? Het kan lastig zijn om je antwoorden te vinden en je hebt misschien ook familieleden die zo hun eigen verwachtingen hebben.

 

Hoe pak je dit aan?
Het antwoord is simpel. Bijvoorbeeld, je twijfelt of je eerste Kerstdag thuis wilt blijven of juist wilt aanschuiven bij het familiediner. Pak dan een vel papier en vouw hem in tweeën. Schrijf in de eerste kolom alle gedachten die je hebt bij optie 1 en in de tweede alle gedachten die opkomen bij optie 2. Bekijk je lijst eens goed, kom even los van al het gepieker en kies dan voor jouw eigen standpunt. Wie weet komt er zelfs wel een leuk compromis bovendrijven!

 

3 Maak er een leuke countdown van
Adventskalenders zijn er in alle maten en deze variant is nog eens extra leuk. Maak een lijst van 24 leuke dingen. Groot, klein, spannend of juist ontspannend, het maakt niet uit. Zolang je doelen haalbaar zijn voor jou, doe je het goed. Een vriend of vriendin verrassen, je hele naam in chocoladeletters kopen, een avondje helemaal ‘niks moeten’, een cd eens helemaal afluisteren, voor het ontbijt een wandeling maken. Wat vind jij leuk? Heb je meer dan 24 ideeën? Gelukkig heb je de Kerstdagen ook nog en ligt 2016 al in het verschiet.

 

4 Ga naar buiten
Klopt, het is niet altijd zo uitnodigend om naar buiten te gaan, maar pak je momenten om je laarzen en je winterjas aan te trekken! Even doorstappen maakt je hoofd een stuk leger en grote kans dat je goede ingevingen krijgt. Zoals bijvoorbeeld hoe je dit jaar oud en nieuw wilt vieren. Scheelt je weer heel wat gepieker en dus energie. Het is zelfs wetenschappelijk bewezen dat wandelen er voor zorgt dat je lekkerder in je vel komt te zitten. Dus waar wacht je nog op?

 

5 En ontspan een beetje
Of je nu te laat bent met je kerstkaartjes, je in de war raakt van dat ingewikkelde recept voor het kerstdiner, je kunt altijd een minuutje pakken om te ontspannen. Zet je voeten stevig op de grond, voel hoe je voetzolen contact maken met de aarde. En adem bewust in en uit. Overal prima te doen, zelfs als je in de rij staat voor de kassa. En de kans dat je daar langer dan een minuut staat, is in december best groot…

 

Een mooie decembermaand gewenst!

 

Karin Meerman
LifeCoach bij De Schommelplek

 

Sta je stil door te veel druk, stress of gepieker?
Welkom bij De Schommelplek en kom weer in beweging.
www.deschommelplek.nl